http://1.bp.blogspot.com/-2hVp8hMrY74/TpvKrnCS1hI/AAAAAAAABA8/iR15RWrUaYA/s320/girlpurple.png Story of me Lya : March 2013
HIDUP NIE IBARAT SOALAN MATEMATIK NAK SELESAI SOALAN MATEMATIK YG SUSAH KENA ADA FORMULA,SAMA LAH JUGA DENGAN HIDUP KENA ADA STRATEGI BARU SENANG NAK SELESAIKAN

Wednesday, 27 March 2013

 
Hari yg agak malang,menyakitkan hati,mengembirankan akhirnya  


Hari nie hari rabu..hari yang agak bosan bab teda kerja nie d'bagi n ada rasa bersalah bab kemarin aq x tersengaja k buat kaca yang tebal 2 kat ats meja retak..nsib bek retak jak x bekecai
    Cemas pnya pasal aq p ttup guna kertas yg bhgian retak 2 spya kak Donna n kak Inang x perasan..hehehe tp rsa bersalah jgk lah kat kak Raziah bab dia pnya meja plak 2 kan..So klo d'sruh gnti bli yg baru t'paksa lah jgk menganti cian..Abis lah 2 duit alaun ku bli 2 kaca nnt  (Hope x lah kak raziah mrah).
    Yg pling bkin syiok lagi n memantapkan hari ku yg agak spoil kmarin DIA yg aq syang Owwhhh.. p chat aq say "I MISS U" pnya pegal plus happy jgk lah bab kna chat kan..Last b'call tnggal 12 bulan 3 then ilang lah dia mcam bskut CHIPMORE..MORE CHIPS MORE FUN gitu
        Bila aq tnya dri mna M'ILANG..??klau rndu x kan d'abaikan kan kita kan..??pnya best jwpan nya LEMAK BERKRIM DISUKAI RAMAI "org busy" WOWWW..FANTASTIC BABY DANCE!!!cewahh..busy lah sngat kan ndak taw ape yg d'busy nya bah..Tp aq always say "owhh..ok" mlas lah nak gaduh2 gan dia..nnt tmbah truk sak kan..G pon aq dah besa gan gyak mu syg n dgn keadaan kita yg mmng jrang call n b'sms yg pntg aq n kau always ngat kat hati kita yang saya dan anda adalah sepasang kekasih (CEWAHH) yg m'punyai hubungan yg agak ganjil kalau nak d'bandingkan dgn psngan yg lain..heheh
      Bila ade kwan yg tnya "saleha ko nie ada kapel kah x" aq snyum2 sak n kdang2 ckap "aq single mah..mlas lah nak kapel2 nie" pnya semat ayat 2..tp aq cuma ckap sak bab aq x suka hal aq n dia kwan aq taw..:) tp sbuk nak cita psal dia plak kat blog aq nie..hoho maw perhatian kalik..
  SO kesimpulan nya..kemarin hari rabu hari paling malang bab saya saleha zahirin telah meretakkan kaca n dia c MR.A m'guji kesabaran ku..tp it's ok bab dia lah jgk yg wat mood aq ok balik..SO sya nak ckap I MISS U jgk pakcik..Take care kat sana (x kisah lah kalo ko ade bca kah x nie story) yang pntg aq sudah ckap..n GUD LUCK FINAL EXAM n fighting jgn enjoy sak d'taw kat sana k.. >_< 



                                   

Monday, 25 March 2013

Pentingnya sarapan




Bijirin memainkan peranan pntg..
                                        
Setiap orang tentunya perlu untuk mengisi perutnya sebelum memulakan hari, namun, tidak jarang pula orang yang melupakan kebiasaan ini dan membiarkan pagi hari diisi dengan perut yang kosong. Sebenarnya ada beberapa alasan yang menyebabkan pentingnya sarapan di pagi hari untuk kesehatan.  Mereka yang berpikir bahawa sarapan tidak penting dan keliru. Riset di Harvard University AS menunjukkan, orang yang teratur sarapan pagi memiliki kecenderungan hingga 50 persen tidak mengalami kegemukan apabila mereka menimbang berat mereka, berbanding mereka yang melewatkan sarapan.


Supaya anda lebih paham manfaatnya, berikut adalah penjelasan mengapa  sarapan memberi kebaikan bagi tubuh serta tips bagaimana menjadikannya sebagai gaya hidup :

1.  Sarapan dapat memenuhi nutrisi yang diperlukan.
Menunda sarapan membuat anda sulit memperoleh nutrisi dan vitamin yang direkomendasikan.  Menu sarapan seperti sereal dengan susu atau yogurt rendah lemak plus granula akan memberi cukup kalsium dan serat.


2.  Sarapan boleh menurunkan berat badan.
Ketika Anda beraktiviti dengan perut kosong, tubuh akan membakar kalori secara lambat. Menurut ahli nutrisi penulis buku The F-Factor Diet Tanya Zuckerbrot, R.D., sarapan pagi setelah perut kosong semalaman dapat meningkatkan metabolisme, ini bererti pembakaran kalori sepanjang hari menjadi lebih efisien.   Namun Zuckerbrot menekankan bahawa kunci dari semuanya adalah jenis makanan yang anda ambil.  Makanan dengan kandungan karbohidrat sederhana seperti donat akan membuat glukosa melonjak, kemudian turun secara drastik.  Ini juga menyebabkan Anda merasa lapar pada jam 11-an.  Cara yang lebih baik adalah mengambil makanan jenis berkarbohidrat kompleks seperti oatmeal atau roti gandum murni. Makanan dengan kadar serat tinggi dan rendah gula akan dicerna dengan lambat, sehingga menyediakan energi yang konstan dan membuat anda tidak cepat lapar.      


3.  Sarapan tingkatkan kemampuan otak.  
Riset para ahli dari Universitas Swansea Wales membuktikan bahawa pelajar yang selalu sarapan mencatat rata-rata skor 22% lebih tinggi berbanding mereka yang tidak sarapan. Ketika anda bangun pagi,  sebahagian besar energi  - dalam bentuk glukosa dan glikogen - telah habis digunakan oleh aktiviti sehari sebelumnya.  Menurut para ahli, glukosa adalah satu-satunya bahan bakar yang diperlukan otak. Tanpa glukosa yang cukup, Anda merasa lelah dan melayang-layang

 4.  Perlindungan terhadap sakit jantung.
Riset menunjukkan, wanita sihat yang melewatkan sarapan selama dua jam memiliki kadar kolesterol buruk LDL lebih tinggi berbanding mereka yang bersarapan semangkuk sereal plus susu di pagi hari.  Zuckerbrot menjelaskan, serat dapat mengikat kolesterol dan mempercepat eksresinya sebelum mencapai pembuluh arteri. Oleh sebab itu pula, penelitian 10 tahun yang dilakukan Harvard Nurses Health menyimpulkan bahwa pengambilan serat tinggi berkaitan dengan penurunan risiko penyakit jantung hingga mencapai 50%.


Tips sarapan sihat :
1. Sarapan sebaiknya mengandungi sekurang-kurangnya 5 gram serat, satu hidangan kalsium (setara dengan segelas susu atau yogurt) plus protein dan lemak. Elakkan pengambilan gula hingga 6 gram (satu sendok setara 4 gram).


2. Jika  tak ada waktu sarapan di rumah, Anda boleh membawa roti isi dan susu untuk dinikmati  semasa perjalanan atau pun setelah sampai di tempat kerja.


3. Telur dadar bahan makanan yang relatif praktis dan mudah disajikan. Kandungan nutrisi dalam telur iaitu vitamin A, B2, B6, B12, zat besi, kalium, kalsium, dan zat lain, sangat diperlukan tubuh kita.


4. Untuk mempelbagaikan sarapan, kita boleh mengambil buah kesukaan untuk keperluan  vitamin bagi tubuh.  Jika ada waktu di malam hari, blenderlah buah dicampur yogurt atau susu dan simpanlah di peti ais untuk diambil pagi harinya.


5. Bila Anda selalu tidak merasa lapar saat pagi hari, Zuckerbrot menyarankan agar Anda menghentikan makan setelah pukul 8 malam hari. Dalam dua atau tiga jam ke depan, jam biologis nafsu makan anda akan berubah.  Setiap bangun pagi hari, anda akan merasa lapar. (kompascom)
   
kuantiti makanan haruslah berpandukan piramid makanan
                                     




Wednesday, 13 March 2013

8 tanda ada jodoh


INSAN yang saling "BERJODOH" pasti memiliki ikatan dari segi fizikal n maybe batin kot bab kadang2 c'dia bleh taw sekiranya C'KEKASIH berada dlam susah atau sedih ber pun berjauhan..hehehe. Hanya dengan menatap mata atau mendengar suaranya kita akan rasakan getaran dan seolah ingin terus bersamanya.Betulkah itu? jadi ape lagi petanda  lainnya agar seseorang dapat merasakan bahawa si dia jodoh  (soulmate) kita atau bukan sebab ptnda yg d'atas 2 sllalu kita rasa bila kita suka atau minat kat seseorang walaupun dia bukan SOULMATE kita kan?

Petanda 1
Rahsia sepasang kekasih agar dapat memiliki usia hubungan yang panjang adalah dengan adanya saling kerjasama. Kamu dan dia selalu dapat saling membantu, dalam urusan remeh atau besar. Paling penting  adalah kamu berdua selalu dapat melalui segala aspek kehidupan  secara bersama-sama. Dan semuanya terasa amat menyenangkan  meskipun tanpa harus melibatkan orang lain. Apakah kamu sudah merasakan perkara tersebut? Jika ya, selamat... kerana ada  harapan bahawa dia adalah calon pendamping hidup kamu!

Petanda 2
Salah satu kriteria yang menentukan  sesuai atau tidaknya dia sebagai jodoh kamu atau bukan adalah kemampuannya bersikap bersahaja di depan kamu. Cuba sekarang  perhatikan, apakah gerak-gerinya, caranya berpakaian, gaya rambutnya, caranya berbicara serta tertawanya mengesankan apa adanya? Apakah setiap ucapannya selalu tampak spontan dan tidak dibuat-buat? Jika tidak, maaf kemungkinan besar dia bukan
jodoh  kamu!

Petanda 3
Adanya deria batiniah membuat hati  kamu berdua dapat selalu saling tahu. Dan bila kamu atau si dia dapat saling membaca fikiran dan menduga reaksi serta perasaannya  satu sama lainnya pada situasi tertentu. Selamat! Sebenarnya dialah destini kebahagiaan kamu...

Petanda 4
Bersamanya dapat membuat perasaan kamu menjadi tenang, selesa dan  tanpa perasaan tertekan. Berjam-jam bersamanya, setiap waktu dan  setiap hari tanpa membuat kamu merasa bosan... Inilah petanda  bahawa kamu berdua kelak akan saling terikat.

Petanda 5
Dia selalu ada untuk kamu dalam situasi apapun. Dan dia  selalu dapat memahami situasi dalam hati kamu baik dalam suka dan  duka. Percayalah pasangan yang berjodoh pasti tak takut mengalami pasang-surut, suka-duka saat bersama. Sekarang, ingat-ingat  kembali. Apakah dia orang pertama yang datang memberi bantuan tatkala  kamu dirundung musibah? Dia selalu faham saat emosi kamu terganggu? Dia tahu keadaan waktu anda sakit? Jika ya, tak salah lagi. Dialah orangnya...

Petanda 6
Dia tak terlalu  peduli dengan masa lalu keluarga kamu, dia tak peduli dengan masa lalu  kamu saat bersama kekasih terdahulu. Dia juga tak malu-malu menceritakan masa lalunya... Nah, kalau begitu ini bisa bererti dia  sudah siap menerima kamu apa adanya..

Petanda 7
Setiap orang pasti memiliki kekurangan, dan kamu tak  malu-malu perlihatkannya pada si dia. Bahkan pada saat kamu tampil  'buruk' di depannya sekalipun, misalnya saat kamu bangun tidur atau saat kamu sakit dan tak mandi selama dua hari. Ataupun  menceritakan sejujurnya kepada kamu tentang kelemahan dan kekurangannya... Nah! Kamu dan dia memangnya disuratkan untuk  bersama!

Petanda 8
Bila merasa rahsia kamu bisa lebih  selamat di tangannya daripada di tangan sahabat-sahabat kamu yang lain. Atau kamu merasa sudah tak dapat lagi menyimpan rahsia  apapun darinya, maka berbahagialah! Kerana ini bererti pasangan sejati telah kamu temukan!


Sudah kamu rasa 8 tanda nie bila kamu jumpa someone..?? 
 KALAU DAH DITAKDIRKAN ITU ADALAH ORANGNYA..ITULAH JODOHMU..INSYAALLAH




Thursday, 7 March 2013

MARI TAMBAH KENALAN DARI BLOG CINTA ITU INDAH

ASSALAM..jom join  BLog nie..bleh tmbah knalan kat blog..:)
bagi yg baru join BLOG macam aku nie mmang pnting lah join bnda cam nie kan nak cari follower x bleh nak sombong2
   skrang nie aq baru ade 4 follower..
besa lah kan baru starT nak b'jinak2 gan nama nya blog so tlong lah fham keadaan aq yerr yg agak x advance psal IT nie..:)


Nie plak linK tuan pnya bloG 2..

                                                  http://hanyadihatiku.blogspot.com/

 Klo rajin bleh lah b'ziarah kat blog kkak nie bab bnyak org join segmen 'MARI TAMBAH KENALAN DARI BLOG" taw n  jgn lupa follow aq plak..hehheh

Monday, 4 March 2013

Memancing itu BesT

YEAHH..best nye baru2 b'tarikh 4/3 nie ade pertandingan MEMANCING kat JETI KASTAM bnyak nye org ikut pertandingan nie mybe bab hadiah utama nye TV LCD kot. N aq b'peranan sbagai  AJK KESELAMATAN jak pantau2 ape yg ptut mna lah taw ade yg t'tiba jtuh laut..huhuhu
  tPi yg pling banyak bukan p pantau org tp b'gambar ksi pnuh memori kamera dgn aksi yg x brpa nak cun melecun kmi c'BUDAK PRAKTIKAL..

                                              Nie lah muka AJK Yg x brpa nak AJK sngat..

 
B'gambar dlu smentara tnggu Peserta yg lmbat dtang mendaftar..:)


Selain dri memancing..Ade jgk aktiviti b'karoke..hehhe aPE lagi kmi nie yg x berapa nak sedap suara ikut lah jgk m'yumbangkan suara kami yg x berapa nak ok nie..Cip kmi pon on sak x ksah klo kmi b'karok bgai nak t'cabut urat2 kat leher..pnya sporting CIp kami 2..Tp aq skejap jak join dwank nyayi bab time 2 suara ku mcam katun x bertauliah..Dwank yg lain smua ketawa klo dgr aq b'ckap time 2 besa lah kan suara len dri yg len..

*Aq n eija sama2 nyayi ber pon suara ku time nie mcam katun..:P

Aksi yg x berapa cute yg aq wat bila b'gambar..:)
SAMPAI DISINI SAJA LAH YG AQ MAW SHARE GAN KMU ORANG..:)
SAPA YG BCA SECARA SENGAJA N X T'SENGAJA 2 SEMOGA ENJOY BCA ENTRI AQ YG X SEBERAPA NAK TOP NIE..NGEE