http://1.bp.blogspot.com/-2hVp8hMrY74/TpvKrnCS1hI/AAAAAAAABA8/iR15RWrUaYA/s320/girlpurple.png Story of me Lya : 2013
HIDUP NIE IBARAT SOALAN MATEMATIK NAK SELESAI SOALAN MATEMATIK YG SUSAH KENA ADA FORMULA,SAMA LAH JUGA DENGAN HIDUP KENA ADA STRATEGI BARU SENANG NAK SELESAIKAN

Thursday, 24 October 2013


Lama x update kan..ngatkn x bleh login dah kat blog ku nie..haha rndu sngat dah nak tulis something kat sni.Well skrang nie aq tngh final exam tnggal 2 paper jak lgi sblum aq blik rumah x sbar nya maw blik kg mkan puas2 spaya tmbah tembam..haha
Rsa mcam bru skjap jak aq kat polikk nie rsa mcm msih junior sdangkn dah sem 5  dah nak sem akhir pon insyAallah mudah2 teda paper yg sngkut sem nie x snggup rsanya maw smbung sem ckup2 lah 6 sem jak kn.
Dalam aq enjoy the life as student ada jga lah susah senang yg wjib aq rsakn..dah Lumrah hidup bgtu kn.just go on with the flow sja lah mcam cash flow yg mmng siap2 dah ada jwapan tnggal kta cri jlan mcam mna nak dpat jwapan tu dgn usaha yg kta buat(apa yg aq merepek nie).Skrang nie life aq ok mcam besa n tngh cuba nak lupakn org yg aq rsa aq btul2 syang tpi syangnya curang kat blkngq ada gf len..haha tersngt shock bla taw
Crta nie pon aq taw kat fb bla dia wat relationship gan org len tpi pas tu relay tu maybe d'delete nya kot bb aq p wall dia teok info dia teda pon inrelay or yg sma waktu dgnnya tpi nsibnya lah dah muncul kat homeq statusnya so aq apa lgi teus sms dia tpi x lh smpai nak maki2 x men lh cam tu wat jtuh martabat aq jak kn.aq sms dia cra bek yg aq dah taw psal dia curang n aq mnta maaf klo aq ada slh kh apa kat dia nlpas tu n hri tu jga dia unfriend aq kat fb.knpa dia wat bgtu??sdngkn gf dia yg len siap maki sgala dia tpi x d'unfriend aq nie yg sms bek2 mntk maaf klo pna wat slh kat dia n ptus bek2 nie blsannya,aq apa lgi trus block fb dia spya apa2 pon psal dia atau aq x kn msuk kat home fb msing2 bb friend kat fb kmi rmai yg sma so bla friend aq like status nya kompom mncul status tu kat home n bgtu jgk lah sbaliknya so  nak elak smua tu lbh bek block kn.Tp yg aq x abis fkir knpa x block jak skli fb aq kn??bkn kn lgi snng n knpa dia bru unfriend aq lpas aq taw knpa x unfriend aq awal2 sblum aq taw bnda tu kn..
Smua tu wat aq blur us pening skit lh bla fkir2 blik..haha tpi apa yg ssah nya tuk lupa dia nie ya ampun surrender aq dibuatnya,smpai skrang msih ngat kat dia sdangkan kmi dah ptus time nak dkat raya lagi..sobsob apa bleh wat kn redha sja lah n try lupa dia slow2 even kdang2 tiba2 nie t'ngat kat dia..haha pnya lucu wehh.apa pon maw demdam kat dia bb wat bgtu x lah kot apa lgi maw bnci jauh skali kta org biar klo fkir blik smua tu slahnya tpI dah bkn jdoh kmi apa bleh wat trma sja lah n aq sntiasa doakn dia bhgia dgn plihan hatinya..always doakn yg terbaik untuk dia yg bernama Mohd.Azlie Fahmi BIN Ismail a.k.a ADAM Thanks sbab pernh wat aq gmbira n bgi aq memori yg sweet sdih gilak2 n mcam2 lgi lah trma kasih sngat2 ADAM.. hehe























































Monday, 13 May 2013

keliru



Sakit kan rasa nya bila org yang kita btul2 percaya n sayang khianat kita..curang kat blkang kita pasang perempuan lain.Tu lah yang aq rasa skrang sakit sangat smpai rasa nak menjerit kuat spya aq bleh lupa sakit hati nie..Dpan org aq msi bleh snyum ketawa t'bahak siap wat lawak lagi.wat muka2 x kisah teda perasan tpi dlam hati sakit yang t'amat sngat n bla sndri2 x sdar ada lah plak mengalir air mata yang x di minta2 mybe dgn mnangis bleh kurangkan rasa sakit yang aq rasa tpi sbnarnya tak.
  Dia yg btul2 aq syang smpai aq t'fkir apa yg sbnar nya dia maw dlam hbungan kami nie..??knpa dia buat bgtu..??knpa msti aq yg rasa smua nie..??salahq kah dia buat bgtu??tekanan sngat fkir bnda tu..Tpi apa bleh buat dia sdah plih bnda tu nak curang aq cuma bleh trma n wat fake smile yg tunjukkan aq nie kuat biar pun tak..mata still bengkak g bab bnyak sngat nangis..hehe mcam cina sesat sudh aq tngok muka ku kat cermin nie..Dia curang pun gan junior ku mang lah aq taw bah smpai junior aq chat aq kat fb mntak maaf.then aq ckap knpa mntak maaf sdangkan bukan slah mu n teda pun salah siapa2..??aq gan dia cuma kapel blum lagi ada ikatan yg halal smpai aq nak lrang2 dia..apa hak aq nak  wat bgtu..then aq mnta maaf kat junior aq bab wat dia rasa bersalah n x taw lah knpa aq rasa aq yg salah dalam hal nie bukan dwang bab mybe ada yg kurang n salah yang aq wat sampai dia kapel gan girls tu..msih bnyak tnda tnya dalam kpla otak aq nie bah..:(
 
  aiii..x dah mood nak go on crta aq nie..so smpai sini jak lah dlu aq share nnt2 dtang rjin n semangat nak curhat kat sini bab aq rasa lemah sngat bila d'wat bgni sakit hati kecewa sedih n mrah  tpi rasa syang msi ada tuk dia smpai aq rsa susah nak lupa dia n sbab syang tu aq x bleh bnci dia biar pon dia wat aq bgni ..apa pon mudah2an ditunjukkan jalan yang terbaik wat aq dan dia..:)

Saturday, 20 April 2013

BANJIR!!!!


Tngah wat pe 2..??taw x jam mnunjukkan 12:14 am n aq blum2 lgi tdo nie bab susah nak tido plak nie mlam ndak taw ape sak yg d'fikirkan nie so ape lagi ambik lappy teus on bLOG nak share gan korang ape t'jdi kat aq kemarin..hahahah mcam ~harapan~ plak bah kan..:)
  Hari JUMAAT hari yg pnuh keberkatan n pnuh rahmat tuk umat islam ..Hujan plak trun membasahi bumi~AMIN~ rezeki ALLAH.Tapi hujan trun mencurah2 plak menyebabkan kg ku PASIR PUTIH banjir n menyebabkan jlan sesak sbab kereta x bleh nak gerak bab paras air t'lmpau tinggi d'sebabkan ujan pas tu smua air empangan dari APAS d'alirkan p KG kami apa ndak banjir Trus klau ujan lebat n yg pling truk lagi kdang smpai paras lantai umah T'utamanya kat BLOk A & B yg mmng rumah nye dibina rendah2 jak.ALHAMDULILLAH kg baru x pena lagi bnjir smapi lantai umah kami nie..:)
  D'sebabkan Banjir aq yg balik stiap hari jam 5 dri KASTAM akhirnya smpai umah jam 10 mlam..pnya lah penat mnunggu plus panas lagi dalam krta tambah gan c'fathur my anak buah pnya gayak yg mengamuk bab rimas btul kan dalam keta lama2 teda b'gerak.
muka teda tenaga sdh kcian..



Pnya lama mnunggu air tuk srut ndak jgk surut2 so kami ptah balik p bandar tuk makan bab smua kbuluran sudh sbab t'stuck  d'jalan.Punya jlek muka time p mkan tu udah lah bju pon mcam bauk2 sdah d'tambah g bju ku bsah sbab kuar dri keta d'sbabkan my dad ksi mati enjin keta apa lagi kpanasan gila owhh..Macam org x btul sua aq rasa time 2..huhu Kami p mkan kat HILtop jak lah bab dekat gan sinsan jgk kan smbil tnggu air surut pnya lama kmi kat hiltop mkan maw dekat 2 jam lah jgk dduk kat situ smpai rasa sakit pinggang.. jam 9 lbih gitu baru air surut kena2 lagi aq syok nnton ~SEBENARNYA SAYA ISTRI DIA~ t'paksa nnton spruh crta jak kat kdai mkan tu bab maw blik udah, nasib bek ada youtube bleh gak teok nnt2 episod 4.so otw maw blik 2masi ade lah sesak jgk tpi x lama lah n smpat g p ambik gmbar tmpat yg bnjir 2..hoho


Truk kan..??nie yg srut dah air bayangkan lah paras air time keta x bleh lalu msti lbih tinggi kan..nie bukan kjadian yg prtama kali berlaku di KG PASIR PUTIH tp dah berkali2 n smpai rumah penduduk rosak teruk bab banjir..Skrang nie pnduduk b'harap supaya saliran parit n empangan d'kg dapat dibesarkan tuk elak perkra cam nie jadi lah..~CEWAHH~ mcam aq nie wartawan tv3 "aduan rakyat"..oleh itu mari lah sama2 mendoakan smoga masalah nie dpat diselesaikan..n nak bagi peringatan kpada yg ade adek kecik kah anak kecik kah n yg rasa2 nya x pndai berenang 2 n x kurang jgk lah yg pndai brnang 2 spya jgn p kwsan bnjir tkut nnt bleh mendatangkan bahaya kepada anda dan keluarga bab bila bnjir paras air 2 kompom lah tinggi n kadang2 t'amat deras plak tu smpai kita pon bleh t'ikut skali oleh itu sayangi lah nyawa  anda..pesanan ikhas nie dibawakan oleh saya saleha zahirin..~SEKIAN~


Wednesday, 17 April 2013

Aku daN Dia


AISHH..aq btul2 jiwa kacau skrang nie kena2 lagi  dgr lagu JUDIKA ~bukan dia tapi aku~ teus rasa nak nangis lah plak t'tiba..knpa kah..??terasa nak lyan emo malam nie bila fkir psal ubungan aku dan dia yg  jauh disana yg maybe tngah struggle maut study tuk exam dia next week!! aq kat sini plak tngh struggle nak lwan gan perasan yg tiba2 kacau bilau..knpa aq rasa bgini nie..??nak MENJERIT kuat kat sini AKU DAH KENAPAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!apa yg x kena gan aq skrang nie??
   Well..sejujurnya kapel gan dia bleh wat aq makdal(MAKANDALAM) n kurus tpi x jgk aq nie kurus2 bah smpai skrang sbb gaya nye nie bah..tp mybe dia pon  tknan jgk gan gya aq nie yg mcam bkan b'kapel..dalam s'bulan blum tntu kami ada sms or call nak kata jimat kdit x kot bab aq klau ada kwan sms kompom aq reply kalau ada kdit n x tmat tmpoh lah tp x taw lah knpa klau gan dia aq pnya prangai 360 darjah b'ubah..
   Ada yg ckap aq ego n ada yg ckap aq pntgkan dri sndri..weHH bnyak comel pnya kwan ckap aq cam 2 kan..??siap kna brainwash lagi spya hrgai dia..pnya lah aq hargai dia nie cuma aq x show sngat lah ..cak kmu fkir ada kah org b'kapel x pena contact maw ampir s'bulan??yg jdi p'hbung cuma fb jak kalau ada dia like status or photo aku mkna nya mci lah dia ingat aq nie n sihat lah dia 2 kalau x sihat teda 2 dia on9 kan siap p like pic CEWEK lagi siap b'komen g mcam maw aq flying kick jak dia ber sedar n trus normal trus..-.-"
   B'cinta gan dia ajar aq tuk sabar n kwal emosi x mcam sblum2 nie aq men lepas jak kalau  x puas hati smpai ada yg x than trus mntak ptus tp aq wat ~derk~ jak bukan slah aq pun kan sapa sruh suka sngat m'galah so aq apa lagi naik kpla lah..heheh
   SELAMA nie dia yg sllu mula sms or call aq x pena aq yg start enjin dlu..hahah smpai lah ada kjadian kami b'gaduh besar psal fb dia mrah aq n ckap jgn cari dia..Aq apa lagi dah d'ckap bgtu kan  msti lah sdr diri 2 so x lah aq sms or call dia lagi pas 2 tuk pjuk or mntak maaf yg mmpu aq wat cuma bagi JELINGAN MAUT kalau bleh nak t'kuar jak bji mata nie jeling dia  klau tiba2 t'srempak gan dia kat jlan time nak p or balik dri kuliah 2 pon nasib2 klau t'jmpa lah bab lain2 jbatan so kompom len2 bngunan kan..Then akhir nya dia m'galah n call  tp aq x angkat bab aq time 2 sakit hati plus frust lah jgk gan dia bab x pjuk aq kan..hehe So aq x pena bwa hp p klas slama kami b'perang siap aq ampai2 lagi dlam almari 2 hp besa lah x pntg pon kan..dah agak dah x kan ade bnyi pon kan..So nak lpas tkanan ajak kwan p kbox kat oneB melalak mcam org gilak smpai puas..smpai jak blik aq t'tiba rasa plak nak cek hp aq n pnya t'kjut beruk aq time 2 dia call aq 3 kali maw m'jerit bab happy teus jdi bhgia lah hari 2 bab udah kna pjuk blik n yg pling pntg aq terasa bla dia kata "klw org x msj tw kol smpai thun dpan pon juak 2 dya xkn msj" happy plus sdih plak mood time 2..eya lah bersalah plak bab sllu wat dia bgtu..slalu hrap dia jak yg mulakan smua nya..
    Mybe aq jrang sms or call dia..jrang nak mula chat gan dia..jrang nak ckap ape2 yg aq rsa pasal dia tp aq syang dia sngat2..mybe dia x taw tp org yg rpat gan aq taw apa yg aq rsa kat dia..dia jauh dari aq buat aq bljar hargai dia n redha gan hbungan kmi nie..SAYANG mcam mna pun aq kat dia n setia mcam mna pun aq kat dia kalau mmg dia bkan JODOH ku ttp jgk kmi x kan sama2..HNYA MMPU B'SERAH n trima apa yg jdi gan hbungan kmi ..Ape yg psti skrang nie kami msti fokus gan study n always ckap kat diri aku n dia kalau ada jdoh x ke mana jgk 2 ...yg psti SAYANG bnyak2 kat dia n rndu dia sllu..:)
    

Monday, 15 April 2013


eMM..sedar x sedar maw dekat 5 bulan dah aq PRAKTIKAl kat KDRM nie.So makna nya x lama lagi abis lah tmpoh praktikal aq kat sini pnya x sedar cpat nya masa berlalu aq habskan untuk timba ilmu n kumpul pngalaman praktikal kat sni..ALHAMDULILAH slama aq praktikal kat sini smua pgawai kat sni x kira lah atasan smpai lah bwahan smua nya baik2 taw teda yg jhat..Mybe aq jak nie yg jhat..hahaha sllu wat hal gan prangai x btul aq nie contoh nya kasi retak kaca kat atas meja kak Raziah..huhu
   Spnjang aq kat sini bdan aku pon makin hari makin sihat apa ndak MAKAN sak trus..BONDA kmi a.k.a pegawai kdrm sllu bwa makanan so iman maw diet tu agak t'gugat lah kalau kna ajak trus kan bak patah pepatah "rezeki yg ditolak, Musuh jgn dicari" oleh itu makan sja lah selagi mmpu kan nnt kalau blik p poli kompom trun jgk tu berat badan apa tdak mlas maw srpan pagi x mcam sni ada sak mkanan kat pantri tu.Kalau kat poli mkan 1 kali sehari sak lah jwab nya bab mlas nak p kafe n gerai nak bli mkanan, len lah klau ade klas tu pon kalau kurang org mkan kat gerai mlas lah nak mkan kalau gerai tu sesak n kat kafe plak time darurat jak tu baru p sana bab mkanan nye ntah ape2 sak plus mhal g bleh pokai kalau mkan hari2 kat sna..huhuh
   Ntah lah nnt kalau abis praktikal nie mcam mna..Msti bosan kan?? teda dah genk nak bwa b'crta nak jlan mkan sama2..:( spnjang praktikal kat sini bnyak lah knangan yg manis x kurang lah jgk yg pahit tpi sikit jak lah bab yg manis tu over doss bnyak nya..haahha kat sini jgk aq bljar mcam2 bnda tuk persedian bila aq kat alam pekerjaan nnt kalau pnjg umur..
  Ape yang pasti selama aq praktikal kat sini mmng bnyak lah aq dapat n aq hrap aq dapat llus cemerlang lah tuk praktikal aq nie..AMINN!! oleh itu aq nak smbung blik wat laporan n slide show aq tuk pmbentangan nnt kat kk bulan 5 nie..Doakan aq k n slmat menjalani hari kamu dgn baik wahai umat manusia smua..:)
   

Wednesday, 10 April 2013

prakTIkal

Assalam apa khabr kmu smua??shat kah??..ok aq nie  makin hari makin banyak kerja tp buku jurnal blum lagi t'update tuk 2 minggu nie...huhuh Laporan pon belum buat nie x lama maw p kk balik tuk wat pembentangan and hantar laporan tu NERVOUS!!Slide show aq pon blum lgi aq start buat.
 X kan lah aq maw copy n paste jak kerja dowank yang lain..rasa bersalah plak kan kalau bgtu lagi pun kerja kami ndak sama bah..Tp kalau aq luah kat sini laporan n slide show aq bukan nya ada siap pon kan..hahaha gila sudh nie lporan ndak siap.
  2 lain crta lagi..Dalam sbuk urus kerja aq yg makin bnyak nie ada lah plak muncul msalah yg buat aq rasa bersalah psal BLOG nie..Tp mmng salah ku lah dalam hal nie so aq dah mntak maaf kat dia tp ttp gak aq rasa aq yg bersalah bab mcam kasi main2 prsaan org..Rsa sngat2 bersalah dalam hal nie hope dia x ambil hati gan perangaiq nie..Aq syg dia tp as priend sak n maybe cara aq lyan dia mcam lbh dri seorg kwan..I'M so sorry boy n kita masih kwan kan..??
  ok baiklah x nak lah sdih2 nie...nak sambung wat kerja nnt x siap2 plak..TAKE caRE smua nya..:)



Wednesday, 27 March 2013

 
Hari yg agak malang,menyakitkan hati,mengembirankan akhirnya  


Hari nie hari rabu..hari yang agak bosan bab teda kerja nie d'bagi n ada rasa bersalah bab kemarin aq x tersengaja k buat kaca yang tebal 2 kat ats meja retak..nsib bek retak jak x bekecai
    Cemas pnya pasal aq p ttup guna kertas yg bhgian retak 2 spya kak Donna n kak Inang x perasan..hehehe tp rsa bersalah jgk lah kat kak Raziah bab dia pnya meja plak 2 kan..So klo d'sruh gnti bli yg baru t'paksa lah jgk menganti cian..Abis lah 2 duit alaun ku bli 2 kaca nnt  (Hope x lah kak raziah mrah).
    Yg pling bkin syiok lagi n memantapkan hari ku yg agak spoil kmarin DIA yg aq syang Owwhhh.. p chat aq say "I MISS U" pnya pegal plus happy jgk lah bab kna chat kan..Last b'call tnggal 12 bulan 3 then ilang lah dia mcam bskut CHIPMORE..MORE CHIPS MORE FUN gitu
        Bila aq tnya dri mna M'ILANG..??klau rndu x kan d'abaikan kan kita kan..??pnya best jwpan nya LEMAK BERKRIM DISUKAI RAMAI "org busy" WOWWW..FANTASTIC BABY DANCE!!!cewahh..busy lah sngat kan ndak taw ape yg d'busy nya bah..Tp aq always say "owhh..ok" mlas lah nak gaduh2 gan dia..nnt tmbah truk sak kan..G pon aq dah besa gan gyak mu syg n dgn keadaan kita yg mmng jrang call n b'sms yg pntg aq n kau always ngat kat hati kita yang saya dan anda adalah sepasang kekasih (CEWAHH) yg m'punyai hubungan yg agak ganjil kalau nak d'bandingkan dgn psngan yg lain..heheh
      Bila ade kwan yg tnya "saleha ko nie ada kapel kah x" aq snyum2 sak n kdang2 ckap "aq single mah..mlas lah nak kapel2 nie" pnya semat ayat 2..tp aq cuma ckap sak bab aq x suka hal aq n dia kwan aq taw..:) tp sbuk nak cita psal dia plak kat blog aq nie..hoho maw perhatian kalik..
  SO kesimpulan nya..kemarin hari rabu hari paling malang bab saya saleha zahirin telah meretakkan kaca n dia c MR.A m'guji kesabaran ku..tp it's ok bab dia lah jgk yg wat mood aq ok balik..SO sya nak ckap I MISS U jgk pakcik..Take care kat sana (x kisah lah kalo ko ade bca kah x nie story) yang pntg aq sudah ckap..n GUD LUCK FINAL EXAM n fighting jgn enjoy sak d'taw kat sana k.. >_< 



                                   

Monday, 25 March 2013

Pentingnya sarapan




Bijirin memainkan peranan pntg..
                                        
Setiap orang tentunya perlu untuk mengisi perutnya sebelum memulakan hari, namun, tidak jarang pula orang yang melupakan kebiasaan ini dan membiarkan pagi hari diisi dengan perut yang kosong. Sebenarnya ada beberapa alasan yang menyebabkan pentingnya sarapan di pagi hari untuk kesehatan.  Mereka yang berpikir bahawa sarapan tidak penting dan keliru. Riset di Harvard University AS menunjukkan, orang yang teratur sarapan pagi memiliki kecenderungan hingga 50 persen tidak mengalami kegemukan apabila mereka menimbang berat mereka, berbanding mereka yang melewatkan sarapan.


Supaya anda lebih paham manfaatnya, berikut adalah penjelasan mengapa  sarapan memberi kebaikan bagi tubuh serta tips bagaimana menjadikannya sebagai gaya hidup :

1.  Sarapan dapat memenuhi nutrisi yang diperlukan.
Menunda sarapan membuat anda sulit memperoleh nutrisi dan vitamin yang direkomendasikan.  Menu sarapan seperti sereal dengan susu atau yogurt rendah lemak plus granula akan memberi cukup kalsium dan serat.


2.  Sarapan boleh menurunkan berat badan.
Ketika Anda beraktiviti dengan perut kosong, tubuh akan membakar kalori secara lambat. Menurut ahli nutrisi penulis buku The F-Factor Diet Tanya Zuckerbrot, R.D., sarapan pagi setelah perut kosong semalaman dapat meningkatkan metabolisme, ini bererti pembakaran kalori sepanjang hari menjadi lebih efisien.   Namun Zuckerbrot menekankan bahawa kunci dari semuanya adalah jenis makanan yang anda ambil.  Makanan dengan kandungan karbohidrat sederhana seperti donat akan membuat glukosa melonjak, kemudian turun secara drastik.  Ini juga menyebabkan Anda merasa lapar pada jam 11-an.  Cara yang lebih baik adalah mengambil makanan jenis berkarbohidrat kompleks seperti oatmeal atau roti gandum murni. Makanan dengan kadar serat tinggi dan rendah gula akan dicerna dengan lambat, sehingga menyediakan energi yang konstan dan membuat anda tidak cepat lapar.      


3.  Sarapan tingkatkan kemampuan otak.  
Riset para ahli dari Universitas Swansea Wales membuktikan bahawa pelajar yang selalu sarapan mencatat rata-rata skor 22% lebih tinggi berbanding mereka yang tidak sarapan. Ketika anda bangun pagi,  sebahagian besar energi  - dalam bentuk glukosa dan glikogen - telah habis digunakan oleh aktiviti sehari sebelumnya.  Menurut para ahli, glukosa adalah satu-satunya bahan bakar yang diperlukan otak. Tanpa glukosa yang cukup, Anda merasa lelah dan melayang-layang

 4.  Perlindungan terhadap sakit jantung.
Riset menunjukkan, wanita sihat yang melewatkan sarapan selama dua jam memiliki kadar kolesterol buruk LDL lebih tinggi berbanding mereka yang bersarapan semangkuk sereal plus susu di pagi hari.  Zuckerbrot menjelaskan, serat dapat mengikat kolesterol dan mempercepat eksresinya sebelum mencapai pembuluh arteri. Oleh sebab itu pula, penelitian 10 tahun yang dilakukan Harvard Nurses Health menyimpulkan bahwa pengambilan serat tinggi berkaitan dengan penurunan risiko penyakit jantung hingga mencapai 50%.


Tips sarapan sihat :
1. Sarapan sebaiknya mengandungi sekurang-kurangnya 5 gram serat, satu hidangan kalsium (setara dengan segelas susu atau yogurt) plus protein dan lemak. Elakkan pengambilan gula hingga 6 gram (satu sendok setara 4 gram).


2. Jika  tak ada waktu sarapan di rumah, Anda boleh membawa roti isi dan susu untuk dinikmati  semasa perjalanan atau pun setelah sampai di tempat kerja.


3. Telur dadar bahan makanan yang relatif praktis dan mudah disajikan. Kandungan nutrisi dalam telur iaitu vitamin A, B2, B6, B12, zat besi, kalium, kalsium, dan zat lain, sangat diperlukan tubuh kita.


4. Untuk mempelbagaikan sarapan, kita boleh mengambil buah kesukaan untuk keperluan  vitamin bagi tubuh.  Jika ada waktu di malam hari, blenderlah buah dicampur yogurt atau susu dan simpanlah di peti ais untuk diambil pagi harinya.


5. Bila Anda selalu tidak merasa lapar saat pagi hari, Zuckerbrot menyarankan agar Anda menghentikan makan setelah pukul 8 malam hari. Dalam dua atau tiga jam ke depan, jam biologis nafsu makan anda akan berubah.  Setiap bangun pagi hari, anda akan merasa lapar. (kompascom)
   
kuantiti makanan haruslah berpandukan piramid makanan
                                     




Wednesday, 13 March 2013

8 tanda ada jodoh


INSAN yang saling "BERJODOH" pasti memiliki ikatan dari segi fizikal n maybe batin kot bab kadang2 c'dia bleh taw sekiranya C'KEKASIH berada dlam susah atau sedih ber pun berjauhan..hehehe. Hanya dengan menatap mata atau mendengar suaranya kita akan rasakan getaran dan seolah ingin terus bersamanya.Betulkah itu? jadi ape lagi petanda  lainnya agar seseorang dapat merasakan bahawa si dia jodoh  (soulmate) kita atau bukan sebab ptnda yg d'atas 2 sllalu kita rasa bila kita suka atau minat kat seseorang walaupun dia bukan SOULMATE kita kan?

Petanda 1
Rahsia sepasang kekasih agar dapat memiliki usia hubungan yang panjang adalah dengan adanya saling kerjasama. Kamu dan dia selalu dapat saling membantu, dalam urusan remeh atau besar. Paling penting  adalah kamu berdua selalu dapat melalui segala aspek kehidupan  secara bersama-sama. Dan semuanya terasa amat menyenangkan  meskipun tanpa harus melibatkan orang lain. Apakah kamu sudah merasakan perkara tersebut? Jika ya, selamat... kerana ada  harapan bahawa dia adalah calon pendamping hidup kamu!

Petanda 2
Salah satu kriteria yang menentukan  sesuai atau tidaknya dia sebagai jodoh kamu atau bukan adalah kemampuannya bersikap bersahaja di depan kamu. Cuba sekarang  perhatikan, apakah gerak-gerinya, caranya berpakaian, gaya rambutnya, caranya berbicara serta tertawanya mengesankan apa adanya? Apakah setiap ucapannya selalu tampak spontan dan tidak dibuat-buat? Jika tidak, maaf kemungkinan besar dia bukan
jodoh  kamu!

Petanda 3
Adanya deria batiniah membuat hati  kamu berdua dapat selalu saling tahu. Dan bila kamu atau si dia dapat saling membaca fikiran dan menduga reaksi serta perasaannya  satu sama lainnya pada situasi tertentu. Selamat! Sebenarnya dialah destini kebahagiaan kamu...

Petanda 4
Bersamanya dapat membuat perasaan kamu menjadi tenang, selesa dan  tanpa perasaan tertekan. Berjam-jam bersamanya, setiap waktu dan  setiap hari tanpa membuat kamu merasa bosan... Inilah petanda  bahawa kamu berdua kelak akan saling terikat.

Petanda 5
Dia selalu ada untuk kamu dalam situasi apapun. Dan dia  selalu dapat memahami situasi dalam hati kamu baik dalam suka dan  duka. Percayalah pasangan yang berjodoh pasti tak takut mengalami pasang-surut, suka-duka saat bersama. Sekarang, ingat-ingat  kembali. Apakah dia orang pertama yang datang memberi bantuan tatkala  kamu dirundung musibah? Dia selalu faham saat emosi kamu terganggu? Dia tahu keadaan waktu anda sakit? Jika ya, tak salah lagi. Dialah orangnya...

Petanda 6
Dia tak terlalu  peduli dengan masa lalu keluarga kamu, dia tak peduli dengan masa lalu  kamu saat bersama kekasih terdahulu. Dia juga tak malu-malu menceritakan masa lalunya... Nah, kalau begitu ini bisa bererti dia  sudah siap menerima kamu apa adanya..

Petanda 7
Setiap orang pasti memiliki kekurangan, dan kamu tak  malu-malu perlihatkannya pada si dia. Bahkan pada saat kamu tampil  'buruk' di depannya sekalipun, misalnya saat kamu bangun tidur atau saat kamu sakit dan tak mandi selama dua hari. Ataupun  menceritakan sejujurnya kepada kamu tentang kelemahan dan kekurangannya... Nah! Kamu dan dia memangnya disuratkan untuk  bersama!

Petanda 8
Bila merasa rahsia kamu bisa lebih  selamat di tangannya daripada di tangan sahabat-sahabat kamu yang lain. Atau kamu merasa sudah tak dapat lagi menyimpan rahsia  apapun darinya, maka berbahagialah! Kerana ini bererti pasangan sejati telah kamu temukan!


Sudah kamu rasa 8 tanda nie bila kamu jumpa someone..?? 
 KALAU DAH DITAKDIRKAN ITU ADALAH ORANGNYA..ITULAH JODOHMU..INSYAALLAH




Thursday, 7 March 2013

MARI TAMBAH KENALAN DARI BLOG CINTA ITU INDAH

ASSALAM..jom join  BLog nie..bleh tmbah knalan kat blog..:)
bagi yg baru join BLOG macam aku nie mmang pnting lah join bnda cam nie kan nak cari follower x bleh nak sombong2
   skrang nie aq baru ade 4 follower..
besa lah kan baru starT nak b'jinak2 gan nama nya blog so tlong lah fham keadaan aq yerr yg agak x advance psal IT nie..:)


Nie plak linK tuan pnya bloG 2..

                                                  http://hanyadihatiku.blogspot.com/

 Klo rajin bleh lah b'ziarah kat blog kkak nie bab bnyak org join segmen 'MARI TAMBAH KENALAN DARI BLOG" taw n  jgn lupa follow aq plak..hehheh

Monday, 4 March 2013

Memancing itu BesT

YEAHH..best nye baru2 b'tarikh 4/3 nie ade pertandingan MEMANCING kat JETI KASTAM bnyak nye org ikut pertandingan nie mybe bab hadiah utama nye TV LCD kot. N aq b'peranan sbagai  AJK KESELAMATAN jak pantau2 ape yg ptut mna lah taw ade yg t'tiba jtuh laut..huhuhu
  tPi yg pling banyak bukan p pantau org tp b'gambar ksi pnuh memori kamera dgn aksi yg x brpa nak cun melecun kmi c'BUDAK PRAKTIKAL..

                                              Nie lah muka AJK Yg x brpa nak AJK sngat..

 
B'gambar dlu smentara tnggu Peserta yg lmbat dtang mendaftar..:)


Selain dri memancing..Ade jgk aktiviti b'karoke..hehhe aPE lagi kmi nie yg x berapa nak sedap suara ikut lah jgk m'yumbangkan suara kami yg x berapa nak ok nie..Cip kmi pon on sak x ksah klo kmi b'karok bgai nak t'cabut urat2 kat leher..pnya sporting CIp kami 2..Tp aq skejap jak join dwank nyayi bab time 2 suara ku mcam katun x bertauliah..Dwank yg lain smua ketawa klo dgr aq b'ckap time 2 besa lah kan suara len dri yg len..

*Aq n eija sama2 nyayi ber pon suara ku time nie mcam katun..:P

Aksi yg x berapa cute yg aq wat bila b'gambar..:)
SAMPAI DISINI SAJA LAH YG AQ MAW SHARE GAN KMU ORANG..:)
SAPA YG BCA SECARA SENGAJA N X T'SENGAJA 2 SEMOGA ENJOY BCA ENTRI AQ YG X SEBERAPA NAK TOP NIE..NGEE






Thursday, 28 February 2013

noVEl

Assalam smua..have a nice day tuk insan2 yg bca n t'bca post ku nie..hehhe aq just nak share psal hobi aq yg pling x leh aq ubah "NOVEL" aq paling gilak gan novel tp teok crta lah jgk bab skrang nie bnyak sdah novel yg x best kan n mcam hmpir sma sak klo kmu x pndai carik..Mybe bgi sstengah org bca novel nie buang msa n bkin penat tP bgi "ORG" yg mcam aq tiada style cam 2 klo bleh aq x nak tangguh2 klo bca novel n nak KSI HABIS dlam msa 1 hari bab klo x abis bca wat aq penasaran ending nye n yg pling syiok skali bab aq bleh byangkan sndri hero n heroin dlam novel 2  ikut suka aq..klo aq byangkan aq yg jdi heroin nye pon x pe..hahahahah(PERASAN)
  Baru2 nie aq ade bli 2 novel bru  (PROMOTE DLU) kat kk baru2 nie bab klo kat twau sush nak crik novel yg aq maw.Bila dah dpat jak BAUCER BUKU 1 MALAYSIA teus aq p POPULAR carik novel yg aq maw nsib bek ade kloi x t'paksa bli on9 sak ...nie nah novel yg baru2 aq bli..
    *KASIH KU YANG SATU RM40


                *KONTRAK JANJI SETIA ANTARA KITA RM 30

pnya syiok novel nie x m'yesal aq bli ber pon kna tmbah duit lagi rm20 so aq syorkan kan lah tuk kmu yg kaki novel spya bli novel nie bab best gilak lah..aq nie smpai x kuar blik bab nak ksi hbis novel nie smua..OLeh i2 rjin kan dri anda tuk m'bca k bab lbh bnyak faedah g dri lepak2 x tntu arah n BUANG MSA DGN WAT BNDA YG X B'FAEDAH tp dgn bca novel ber pon nmpak mcam teda ape2 yg syiok tp sebenarnye ilmu makin b'tmbah..:)

Tuesday, 26 February 2013

today is tuesday !!

today is my second day , to "makeover" my blog ! i try my best to follow the tutorial from others blogggg ..

it so easy .. just copy paste delete and replace the code ..

tomorrow will be continue !
                                                   
                                               

                                                                                                                                               writen by..
SalehaZahirin

Monday, 25 February 2013

new bloggie !!

Assalamualaikum ..

test 1 2 3 ...

hye !

dear .. readersss,  this is my 1st day create a new blog ..